Akcije

Biciklistima delili besplatna svetla

Novosadska biciklistička inicijativa je protekle večeri oko 21 čas na Sunčanom keju kojim se kreće veliki broj biciklista, sugrađanima koji su vozili neosvetljene bicikle delila besplatna svetla. Akcija je deo kampanje „Biciklom noću“ posvećene bezbednosti biciklista u uslovima vožnje bicikla noću i pri smanjenoj vidljivosti, podržane od strane Hajnrih Bel fondacije. Reakcije biciklista su mahom bile pozitivne. Ipak pojedini biciklisti su izjavili da su već bili kažnjavani od strane policije zbog neosvetljenosti, ali da su odlagali kupovinu svetla, dok su neki čak mislili da je u pitanju skrivena kamera.

Projekat Bike Friendly - poziv za volontere/ke

U 2013. godini NSBI je učestvovala na konkursu "Akademija održivosti" Trag fondacije i sa idejom Bike Friendly projekta stekla pravo na  realizaciju sufinansirajućeg projekta u okviru ovog programa. Edukacijama i radionicama koje su deo programa su prisustvovale članice tima za finansijsku održivost – Agneš Ć. Asodi i Judit Bednarik, koje su i osmislile koncept Bike Friendly. Osnovni cilj projekta je uticaj na rešavanje problema nedostatka parkinga za bicikle u Novom Sadu, ali i predstavljanje biciklistima i biciklistkinjama lokacija koje imaju parkinge za bicikle. 

Biciklisti za decu

 Grupa biciklista i biciklistkinja okupljena oko „Novosadske biciklističke inicijative“ poklonila je danas deci iz "Svratišta za decu ulice" više od 30 kilograma slatkiša.
Novosadski biciklisti su protekle nedelje prikupljali slatkiše i ovoj akciji su se pridružili mnogi građani i građanke koji nemaju veze sa biciklizmom i na tome se biciklisti najiskrenije zahvaljuju. U ponedeljak, 30. decembra na svojim dvotočkašima, uz pomoć kolega iz CIKLO dostave, taj simboličan poklon uručili su organizatori zajedno sa svojim prijateljima koji su pomagali tokom ove akcije, koja se organizuje drugu godinu u nizu.

 

 

Vikend biciklističkih radionica u Novom Sadu

Besplatne radionice popravke bicikala biće organizovane u nedelju, 22. decembra, dok će radionice za izradu javnog štanda za popravku bicikala (tzv. ciklokrp) biti održane oba dana predstojećeg vikenda. Dva štanda koje će mladi tom prilikom napraviti biće postavljeni u Novom Sadu, kako bi građani mogli da besplatno i samostalno da popravljaju bicikl. Da podsetimo, prvi javni štand za popravku bicikala u našoj zemlji postavljen je na Ribljoj pijaci pre 2 meseca. Štand i alati su u potpunosti ispravni i na raspolaganju javnosti.

Evidentirani problemi na stazama

Drugu godinu za redom novosadski biciklisti i biciklistkinje su u okviru akcije "Mapiranje problema na biciklističkim stazama" izneli probleme biciklističke infrastrukture iz svoje perspektive. Akcija koja je sprovođena od oktobra do novembra za rezultat ima opaženih oko 200 infrastrukturnih problema (onako kako ih prepoznaju korisnici i korisnice infrastrukture). Akcija je osmišljena kao redovna godišnja akcija kojom bi korisnici biciklističke infrastrukture davali povratne informacije nadležnima o problemima sa kojima se susreću, prioritetima u rešavanju, ali i iz razloga kontrole javnosti u najširem smislu.

Parkinzi za bicikle potrebni na preko 50 lokacija u gradu

U okviru akcije „Češljamo češljeve“ koju je pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa, locirano preko 50 lokacija u gradu na kojima biciklisti pokušavaju da vežu bicikl – a nemaju gde. Akcija NSBI koja je trajala nepunih nedelju dana pokazala je da u Novom Sadu na preko 50 lokacija nedostaje adekvatan parking za bicikle ili da je postojeći zreo za promenu. Najviše pojedinačnih kritika od biciklista dobila je Banca Intesa čiji su korisnici potpuno prepušteni improvizaciji kada su u pitanju dvotočkaši na ljudski pogon, dok je sa druge strane više zaposlenih iz ERSTE banke koji dolaze na posao biciklom tražilo parkinge za bicikle ispred prostorija svog poslodavca. 

Pages

Subscribe to Akcije