akcija

Biciklisti dali krv

Prvi dan akcije novosadskih biciklista "Humani biciklisti" ostao je zapamćen po odzivu desetak biciklista i biciklistkinja i veoma pozitivnoj atmosferi. U 10 časova plato ispred Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine postao je tesan za parkiranje bicikala, ali s obzirom na podršku osoblja Zavoda, biciklisti su lokaciju jednoglasno proglasili "cikloljubivom".

Neplanirano se među davaocima našlo još nekoliko biciklista, a naročito prijatan utisak je ostavio otac sa dvoje dece koji su došli biciklima. Nastavak akcije dobrovoljnog davanja krvi planiran je u subotu 2. avgusta u 10 časova u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, Hajduk Veljkova 9a.

Biciklisti za decu

 Grupa biciklista i biciklistkinja okupljena oko „Novosadske biciklističke inicijative“ poklonila je danas deci iz "Svratišta za decu ulice" više od 30 kilograma slatkiša.
Novosadski biciklisti su protekle nedelje prikupljali slatkiše i ovoj akciji su se pridružili mnogi građani i građanke koji nemaju veze sa biciklizmom i na tome se biciklisti najiskrenije zahvaljuju. U ponedeljak, 30. decembra na svojim dvotočkašima, uz pomoć kolega iz CIKLO dostave, taj simboličan poklon uručili su organizatori zajedno sa svojim prijateljima koji su pomagali tokom ove akcije, koja se organizuje drugu godinu u nizu.

 

 

Parkinzi za bicikle potrebni na preko 50 lokacija u gradu

U okviru akcije „Češljamo češljeve“ koju je pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa, locirano preko 50 lokacija u gradu na kojima biciklisti pokušavaju da vežu bicikl – a nemaju gde. Akcija NSBI koja je trajala nepunih nedelju dana pokazala je da u Novom Sadu na preko 50 lokacija nedostaje adekvatan parking za bicikle ili da je postojeći zreo za promenu. Najviše pojedinačnih kritika od biciklista dobila je Banca Intesa čiji su korisnici potpuno prepušteni improvizaciji kada su u pitanju dvotočkaši na ljudski pogon, dok je sa druge strane više zaposlenih iz ERSTE banke koji dolaze na posao biciklom tražilo parkinge za bicikle ispred prostorija svog poslodavca. 

Tri četvrtine novosadskih biciklista nepravilno osvetljeno

Prema istraživanju koje su obavili volonteri Novosadske biciklističke inicijative (NSBI) na ulicama Novog Sada u sredu, ustanovljeno je da je tri četvrtine biciklista nepravilno osvetljeno.

Uzorak je napravljen na tri lokacije (Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Oslobođenja, Kej) u trajanju od 19:00 do 21:00 h. Kako je evidentirano od preko 200 biciklista koji su u uslovima noćne vožnje i smanjene vidljivosti saobraćali, 54% je bilo potpuno neosvetljeno, dok je svega četvrtina biciklista bila opremljena kompletnim osvetljenjem. U uslovima noćne vožnje na biciklu se našlo dve trećine muškaraca (64%).

Akcija “Mapiranje problema na stazama”

Mapiranje problema na stazamaUdruženje “Novosadska biciklistička inicijativa” organizuje akciju “Mapiranje problema na stazama”  sa početkom 13. septembra u 17 časova, kada će se održati javni sastanak povodom akcije u Jovana Subotića 21 (Bike Cafe). 

Svrha akcije jeste generalno mapiranje stanja na biciklističkim stazama, trakama i problema na pratećoj biciklističkoj infrastrukturi. U Novom Sadu postoji između 60 i 70 kilometara biciklističke infrastrukture. Na nekim potezima su prisutni dugoročni problemi (nedovršene staze, oštećenja, udarne rupe i izbočine, visoki ivičnjaci), a na nekima privremeni (nedostajući šahtovi, površine zasute šljunkom, šutom, staklom itd.). U neformalnoj komunikaciji sa saradnicima i zaposlenima u institucijama koje se bave rešavanjem ovih problema, došli smo do zaključka da je neophodno napraviti generalni pregled stanja, te dobiti kvalitetnu povratnu informaciju od biciklista. Na ovaj način bi novosadski biciklisti aktivno i direktno uzeli učešće u rešavanju problema na stazama, a institucije bi jasnije formulisale strategiju i prioritete u postupanju. Smatramo da se na ovaj način ujedno gradi i identitet biciklističke zajednice Novog Sada.

Subscribe to akcija