cycling

Holandsko predsedavanje EU pokreće kampanju "Evropo, hajde da bicikliramo"

Kampanja (Foto izvor: Evropska biciklistička federacija) Bicikliranje zauzima značajnu poziciju u trenutnom predsedavanju Holandije Evropskom unijom. Od 14. aprila do 30. juna, aktivnosti "Biciklističkog festivala Evrope" će se održati u svih 28 zemalja članica EU. Uvod je dat zvaničnim pokretanjem kampanje 14. februara, na Dan zaljubljenih, sa foto sesijama iz Holandskih ambasada širom Evrope. Sa 36% Holanđana kojima je bicikl osnovni vid prevoza (Eurobarometar 422a), ne postoji zemlja koja bi bolje proslavila bicikliranje u Evropi od Holandije.

Doživeti Budimpeštu - biciklom

Treća godišnjica novosadske Kritične mase proslavljena je tortama i rekordnom posetom od oko 1.500 biciklista. Pomalo umorni popakovali smo se 2 sata kasnije u voz i krenuli put Budimpešte na IBikeBudapest, nezvanični nastavak famozne budimpeštanske Kritične mase. Bili smo spremni na vožnju i druženje, ali za ono što nas je dočekalo - nismo bili spremni.

Parkinzi za bicikle potrebni na preko 50 lokacija u gradu

U okviru akcije „Češljamo češljeve“ koju je pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa, locirano preko 50 lokacija u gradu na kojima biciklisti pokušavaju da vežu bicikl – a nemaju gde. Akcija NSBI koja je trajala nepunih nedelju dana pokazala je da u Novom Sadu na preko 50 lokacija nedostaje adekvatan parking za bicikle ili da je postojeći zreo za promenu. Najviše pojedinačnih kritika od biciklista dobila je Banca Intesa čiji su korisnici potpuno prepušteni improvizaciji kada su u pitanju dvotočkaši na ljudski pogon, dok je sa druge strane više zaposlenih iz ERSTE banke koji dolaze na posao biciklom tražilo parkinge za bicikle ispred prostorija svog poslodavca. 

Subscribe to cycling