parking

Bike Friendly lokacije na samo jedan klik!

Krenuli ste do grada a ne znate kud ćete sa biciklom? Sada je za Vas tu nova Bike Friendly aplikacija koja locira parkirališta za bicikle. Novosadska biciklistička inicijativa je pokrenula program Bike Friendly uz pomoć TRAG fondacije i drugih donatora, a kroz inicijalni projekat je napravila bazu podataka bezbednih parkirališta za bicikle i podelila ih je u tri kategorije.

 

Krug napravi - vazduh popravi

Sredinom oktobra 2014. godine NSBI je započela projekat “Krug napravi – vazduh popravi”. Ovaj projekat će uvesti nova biciklistička parking mesta koristeći postojeću infrastrukturu, tako što će na postojeće stubove (rasvetu i sl.) na odabranim lokacijama montirati metalni obruči kroz koje se mogu provući sredstva za zaključavanje rama od bicikla.​

Metalne obruče izrađuju učenici Srednje mašinske škole u sklopu praktične nastave, sa ciljem da se omladini približe inovativna rešenja koja se koriste širom Evrope kao koncept doprinosa zajednici kroz aktivno učešće.
 

Projekat je podržan od strane Grada Novog Sada i kompanije NIS Gazprom u okviru konkursa “Zajednici zajedno”.

Gde želite bezbedne parkinge? Bike Friendly - faza 2

Pre nekoliko meseci, Novosadska biciklistička inicijativa je započela projekat "Bike friendly" u okviru Akademije održivostu koju je omogućila Trag fondacija, kao akciju inspirisanu nezadovoljstvom građana zbog nedostatka adekvatnih parkinga za bicikle u gradu. Ovim poduhvatom, NSBI želi da podigne svest celokupne zajednice; da utiče na građane da češće koriste bicikl kao prevozno sredstvo, i da podstakne preduzetnike na aktivno učešće u razvoju zajednice. Konkretni ciljevi projekta su povećanje broja parkinga za bicikle u Novom Sadu, i predstavljanje lokacija koje imaju adekvatne parkinge novosadskoj biciklističkoj javnosti.

Koliko hlad znači ovih dana?

Traženje hlada na novosadskim ulicama postalo je veoma popularna igra tokom poslednjih dana. Avgust je doneo nezapamćene vreline, pretvarajući mnoge delove Novog Sada u užarene zone gde je postalo gotovo neizdržljivo kretati se. Najteže je tokom onog dela dana kada se nalazite u nekoj ulici bez zelenila, a kada je sunce tačno iznad kolovoza te hlada nema. Ukoliko u datoj ulici postoje drvoredi i makar malo zelenila - vrelina letnjeg dana postaje podnošljivija. 

Parkinzi za bicikle potrebni na preko 50 lokacija u gradu

U okviru akcije „Češljamo češljeve“ koju je pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa, locirano preko 50 lokacija u gradu na kojima biciklisti pokušavaju da vežu bicikl – a nemaju gde. Akcija NSBI koja je trajala nepunih nedelju dana pokazala je da u Novom Sadu na preko 50 lokacija nedostaje adekvatan parking za bicikle ili da je postojeći zreo za promenu. Najviše pojedinačnih kritika od biciklista dobila je Banca Intesa čiji su korisnici potpuno prepušteni improvizaciji kada su u pitanju dvotočkaši na ljudski pogon, dok je sa druge strane više zaposlenih iz ERSTE banke koji dolaze na posao biciklom tražilo parkinge za bicikle ispred prostorija svog poslodavca. 

Subscribe to parking