ZOBS

O prslucima

Novi tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji predlaže obavezu nošenja svetloodbojnog prsluka za vreme vožnje bicikla noću i u uslovima smanjene vidljivosti, u naseljenim i nenaseljenim mestima izazvao je veoma žustru raspravu na relaciji biciklistička zajednica – predlagači zakona.  Možda „rasprava“ i nije najprikladnija reč, pošto se nije mnogo raspravljalo već su predlagači zakona zauzeli prilično inertan stav prema uplivu zdravorazumskih, činjeničnih i naučnih obrazloženja oponenata ovog predloga. Posle svega, predlagačima zakona i svim interesnim grupama koje tvrdoglavo stoje pri svom, slobodno se može reći neutemeljenom predlogu, i dalje nije jasno par činjenica koje neumorno iznosi reprezentativna biciklistička zajednica. Hajde da ih pokušamo još jednom izneti i razjasniti.

Na javnoj raspravi Zakon o saobraćaju doživeo brojne kritike

Otvaranje javne rasprave o predlogu dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u Novom Sadu, proteklo je uz brojne reakcije javnosti. Sala je bila tesna, vremena nedovoljno, ali su kritike stigle sa svih strana - od građana, udruženja, sportskih organizacija, autoprevoznika, predstavnika brojnih auto škola, inspekcija, lica koja se bave tehničkim pregledima i drugih.

Argumenti protiv OBAVEZNOG nošenja svetloodbojnih prsluka - stavovi regionalne CIVINET mreže

U cilju informisanja zainteresovane i stručne javnosti, te podsticanja argumentovane i otvorene debate, o predlozima Nacrta za izmenu zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, obratili smo se za mišljene predstavnicima „CIVINET Slovenija-Hrvatska“  mreže. “CIVINET Slovenija-Hrvatska” je regionalna mreža gradova i ostalih relevantnih aktora koja je posvećenja implementaciji integralnih strategija za čistiju i održiviju urbanu mobilnost i broji 44 člana. Kao takva, ova mreža ima za cilj razmenu znanja, informacija i iskustva među svojim članicama.

Bezbedno, efikasno i legalno za bicikliste

Najava o izradi novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je zatekla bicikliste relativno spremne – u roku od tri meseca, svoje predloge su predali (direktno ili indirektno) biciklistički savezi, klubovi i udruženja.

Radna grupa ministarstva saobraćaja je davala različite najave povodom najavljivanih izmena, poput dozvoljenog parkiranja na trotoaru, veće odgovornosti putara, nove sisteme obuke u auto-školama i slično.

Neki mediji iznose da uprkos hvalama na račun prethodnog zakona, koji nije doživeo ni potpunu primenu (zbog izostalih pravilnika), činjenica da eksperti predlažu izmenu i unapređenje više od 20% zakonske materije daje povod donošenju novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. U istim tekstovima se navodi i da će nova saobraćajna politika ne samo povećati priliv u budžet od saobraćajnih kazni, već i smanjiti gubitke osiguravajućih društava.

Sugestije biciklista

Prve sugestije biciklista krenule su već sredinom januara 2013. godine. NSBI je u januaru na svom sajtu objavila skromnu radnu verziju sugestija uz očekivanje povratnih informacija. U međuvremenu, beogradsko udruženje “Ulice za bicikliste” i šabačko udruženje “Vozi Ulice” izašli su u javnost sa svojim sugestijama. Sugestije su grupisane u situacije bezbednog preticanja biciklista, kretanja i pitanja tehničke ispravnosti bicikla.

Radni predlozi NSBI za poboljšanje zakona

U vreme novogodišnjih praznika, dok se uglavnom slavio početak nove 2013. godine, tim NSBI je vredno radio na predlogu za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Najava nadležnih organa da je formirana radna grupa koja će se baviti izmenom ovog (za bicikliste) vrlo bitnog zakona nije nas dočekala nespremne! Kao što ćete primetiti prilikom čitanja ovog teksta, predložili smo popunjavanje nekih “rupa” u zakonu, kao i usaglašavanje ovog zakona i drugih propisa. Tom prilikom organizovali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima institucija koji su nam takođe ukazali na određene probleme, ali i prečešljali ne samo važeći Zakon o bezbednosti saobraća na putevima, već i srodne podzakonske akte i druge propise.

Subscribe to ZOBS