Do više parkinga za bicikle kroz Bajk frendli program


U 2013. godini NSBI je učestvovala na konkursu "Akademija održivosti" Trag fondacije i sa idejom Bajk frendli projekta stekla pravo na  realizaciju sufinansirajućeg projekta u okviru ovog programa. Edukacijama i radionicama koje su deo programa su prisustvovale članice tima za finansijsku održivost – Agneš Ć. Asodi i Judit Bednarik, koje su i osmislile koncept Bike Friendly. Osnovni cilj projekta je uticaj na rešavanje problema nedostatka parkinga za bicikle u Novom Sadu, ali i predstavljanje biciklistima i biciklistkinjama lokacija koje imaju parkinge za bicikle.

 

Način izvođenja ovog projekta se sastoji iz dve faze i oni su sledeći: u prvoj fazi se vrši prikupljanje sredstava putem dobrovoljnih donacija koje će Trag fondacija duplirati. Kada se ova faza završi, prelazi se na drugi deo koji se bavi implementiranjem Bajk frendli programa.
 

O Bajk frendli programu

Planirano je da se uspostavi mreža lokala, ugostiteljskih objekata, institucija i drugih sa ciljem da se obezbede bezbedni parkinzi za bicikle. Sve lokacije koje već imaju bezbedan parking ili nameravaju da naprave, biće vidno obeleženi nalepnicama i biće prikazani na mapi u aplikaciji za pametne telefone.

Za donatore:
Ova inicijativa je potekla od samih biciklista, koji su od našeg udruženja tražili da obezbedimo više bezbednih parkinga po gradu, kako bi mogli da koriste svoje dvotočkaše za obavljanje svojih svakodnevnih poslova.

Da bismo to mogli uraditi, neophodno je da prikupimo 300.000 dinara, koje će Trag fondacija (odnosno EU) podržati podudarnim iznosom, kako bismo mogli jasno i vidno obeležiti sve lokacije u gradu, koje imaju ili nameravaju da naprave bezbedan parking za bicikle. Te lokacije će se naći i na mapi u formatu aplikacije za pametne telefone. Ovim uslugama imaće pristup svi Novosađani/ke i cikloturisti koji dolaze u Novi Sad u sve većem broju.

S obzirom da je Grad Novi Sad podržao ovaj program kroz pismo preporuke ali ne i finansijski, svaka novčana pomoć s Vaše strane je dobrodošla. Donirati mogu firme, kompanije kao i građani/ke kao pojedinci.

Račun na koji možete uplatiti sredstva je 340-11008992-96 (ERSTE bank)

Za dodatne informacije možete se javiti na 066/6341879 ili na agnes@nsbi.org.rs

Na ovom linku možete videti kako se završio prvi deo projekta.

Međutim, iako se kampanja prikupljanja sredstava u okviru projekta završila, donatori su i dalje u mogućnosti da nas podrže, a kompanije time steknu etiketu društvene odgovornosti i vidljivost u okviru promocije


 

Za lokale:
Poznato je da je broj biciklista/kinja u Novom Sadu veći nego u ostalim gradovima Srbije, i primećeno je u poslednjih nekoliko godina da taj broj raste. Isto tako, poznato je da su korisnici dvotočkaša nezadovoljni brojem bezbednih parkinga u našem gradu. Ukoliko obezbedite parking, ne samo da ćete pomoći biciklističkoj zajednici, već ćete steći društveno odgovorni status i ulepšati svoj imidž, što uzrokuje povezivanje sa celom zajednicom i lakše širenje svojih usluga i proizvoda u toj zajednici.

Ukoliko želite da se uključite u Bajk Frendli mrežu, potrebno je da izgradite bezbedan
parking za bicikle, kako to uraditi i kome se obratiti je nešto sa čim NSBI može da pomogne. Za dodatne informacije možete se javiti na 066/6341879 ili na agnes@nsbi.org.rs

Za volontere:
Ovaj projekat je osmišljen tako da se u potpunosti oslanja na volonterski angažman. Kao i kod svake akcije, i ovde postoje razni poslovi, pozicije i zaduženja.
Za realizaciju ovog projekta je predviđen angažman od 10-15 volontera/ki koji bi se bavili kako fandrejzingom tako i implementacijom BF programa. Svaki/a volonter/ka će proći detaljnu obuku i dobiti potvrdu o učešću na projektu.

Volonterima/kama koji budu pokazali visok nivo angažmana, biće ponuđeno i članstvo u NSBI, koje donosi beneficije poput besplatnih obuka, sticanje iskustva, stvaranje novih poznanstava kao i učestvovanje biciklističkom aktivizmu i donošenju promena u Novom Sadu.
Dodatne informacije možete videti na: Pozivu za volontere