Biciklana fest

Biciklana fest je prvi održan festival u Srbiji posvećen pitanjima urbanog biciklizma. Osnovna ideja i cilj festivala je da se skrene pažnja šire javnosti i relevantnih institucija na bicikliste, njihovu svakodnevnu ugroženost u saobraćaju kao i ostale preobleme, te da se stvaranjem upečatljive i pozitivne medijske slike o biciklu kao prevoznom sredstvu podstaknu i ostali građani da koriste ovaj vid prevoza. Takođe, festival je imao za cilj upućivanje jasne poruke relevantnim institucijama o potrebi za sistematičnim i konstantnim planiranjem i popularizacijom biciklističkog saobraćaja.

 

Zašto ovaj projekat?

Osnovni moto festivala je bio 'učiniti biciklistički saobraćaj vidljivijim'. Naime, u današnje vreme, biciklizam je u medijima često tretiran kao sportska ili rekreativna aktivnost, te postoji realna potreba za skretanje pažnje šire javnosti i na aspekt korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva. Sad druge strane, razmatrajući lokalni nivo, u Novom Sadu je identifikovano preko 15 različitih aktora (gradske institucije i preduzeća, sportske organizacije i građanske inicijative, privatni sektor) koji se bave razvojem i popularizacijom biciklizma, ali čija je međusobna saradnja veoma nerazvijena. Stoga javila se realna potreba za umrežavanjem ovih aktora zarad što efikasnijeg rešavanja biciklističkih problema. Takođe, budući da je poslednjih par godina formirano nekoliko biciklističkih inicijativa u gradovima Srbije i u regionu, težili smo da doprinesemo umrežavanju srodnih organizacija kao i razmeni iskustava, i to pozivom na učešće na festivalu ovih organizacija. 

 

Realizovane aktivnosti

1. Fotokonkurs - u cilju popularizacije bicikla kao prevoznog sredstva u saradnji sa lokalnim listom Dnevnik, organizovan je foto konkurs. Konkurs je bio otvoren mesec dana, a fotografksa redakcija Dnevnika je donela odluku o pobedničkoj fotografiji. 

Pobednička fotografija

  • Naziv:Ka suncu 2
  • Autor: Jan Valo

2. Filmski konkurs - u cilju aktiviranja mladih u promociji biciklizma, a kojima je biciklizam hobi, strast, ljubav ili potreba, u sklopu festivala je organizovan i konkurs za kratki snimak sa temom 'bicikl'.

3. Održane radionice

  • Krađe bicikala - cilj ove radionice jeste da diskutuje o problemu krađe bicikala i mogućim rešenjima. Deo izlaganja su obavili i predstavnici MUP-a R Srbije  
  • Bezbednost saobraćaja - cilj ove radionice je bio da se ukaže na probleme u saobraćaju sa kojima se svakodnevno susreću biciklisti, kao i da se razmotre i demonstriraju mogući načini povećanja nivoa bezbednosti biciklista u saobraćaju. Predstavnici Crvenog Krsta su demonstrirali načine ukazivanja prve pomoći povređenim biciklistima u saobraćaju. 
  • Biciklizam i poslovne prilike - svrha ove radionice jeste promovisanje biciklistički prijateljskog imidža među ugostiteljima, odnosno otkriti kako se takav imidž može jeftino i efektno izgraditi, koji su njegovi benefiti i kakva iskustva postoje. Predstavnici ''Biciklističke kuhinje'' su podelili sa učesnicima svoja iskustva.
  • Participacija građana u razvoju biciklizma - cilj ove radionice je bio da se ukaže na moguće načini za aktivno uključenje građana u razvoju i promovisanju biciklističkog saobraćaja

4. Grupna vožnja - pošto je prvi dan festivala bio petak, i to poslednji dan u mesecu, učesnici festivala su se pridružili 14. Novosadskoj kritičnoj masi,  mesečnoj manifestaciji vožnje bicikala. Oko 330 učesnika vožnje je krenulo iz Limanskog parka u 17h krenulo i vozilo rutu dužine 14km. 

Na festivalu i radionicama su prisustvovali predstavnici biciklističkih organizacija i inicijativa iz Skoplja (Makedonija), Slatina (Hrvatska), Beograda, Niša i Inđije (Srbija). 

 

  • Festival realizovan uz finansijsku pomoć: Erste Bank a.d. Novi Sad
  • Festival podržali: JKP Tržnica, Minaqua, JKP Parking Servis, Fakultet za fizičku kulturu, Prirodno matematički fakultet, Japi COM, Kancelarija za mlade
  • Projekat realizovan: 31. maj - 1. jun 2013. Radionice, izložba fotografija i projekcije takmičarskih filmova su održane u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Zmaj Jovinoj 3, Novi Sad.