Dopisi i komunalne prijave

Bezbedno, efikasno i legalno za bicikliste

Najava o izradi novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je zatekla bicikliste relativno spremne – u roku od tri meseca, svoje predloge su predali (direktno ili indirektno) biciklistički savezi, klubovi i udruženja.

Radna grupa ministarstva saobraćaja je davala različite najave povodom najavljivanih izmena, poput dozvoljenog parkiranja na trotoaru, veće odgovornosti putara, nove sisteme obuke u auto-školama i slično.

Neki mediji iznose da uprkos hvalama na račun prethodnog zakona, koji nije doživeo ni potpunu primenu (zbog izostalih pravilnika), činjenica da eksperti predlažu izmenu i unapređenje više od 20% zakonske materije daje povod donošenju novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. U istim tekstovima se navodi i da će nova saobraćajna politika ne samo povećati priliv u budžet od saobraćajnih kazni, već i smanjiti gubitke osiguravajućih društava.

Sugestije biciklista

Prve sugestije biciklista krenule su već sredinom januara 2013. godine. NSBI je u januaru na svom sajtu objavila skromnu radnu verziju sugestija uz očekivanje povratnih informacija. U međuvremenu, beogradsko udruženje “Ulice za bicikliste” i šabačko udruženje “Vozi Ulice” izašli su u javnost sa svojim sugestijama. Sugestije su grupisane u situacije bezbednog preticanja biciklista, kretanja i pitanja tehničke ispravnosti bicikla.

Subscribe to Dopisi i komunalne prijave