Novosadska kritična masa

Novosadska Kritična Masa (Novi Sad Critical Mass) je mesečni događaj kojim promovišemo vožnju biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza. Vožnja "CRITICAL MASS" se događa u preko 300 gradova širom planete i koliko je lokalni toliko je i globalni događaj.

U Novom Sadu Kritična masa je prvi put održana u aprilu 2012, poslednjeg petka u pet u Limanskom parku (što je postalo tradicija - poslednji petak u pet u Limanskom parku). Skup je brojao između 150 i 200 prisutnih koji su se provozali ulicama grada izazivajući upitne poglede vozača i prolaznika. Trenutni rekord posećenosti je zabeležen na 13. Kritičnoj masi (april 2013. godine) sa oko 570 učesnika vožnje, bez starosnih i drugih ograničenja. Zabeleženo je da je do sada najmlađi "učesnik" imao svega 11 meseci. Rekorderi po broju biciklista nisu daleko od nas - nalaze se u Budimpešti gde desetine hiljada biciklista zaposedaju ulice, ali ne svakog meseca :)

Odlike novosadske Kritične mase su pre svega opuštenost, bezbednost, druželjubivost. Kritična masa je pre svega društveni događaj koji povezuje ljude. U toku vožnji možete čuti viceve, slušati muziku, neobavezno ćaskati sa drugim ljudima i slično. Kritična masa nije nekakva konkretna organizacija, u pitanju je pokret koji podržavaju svi učesnici na različite načine. Kritična masa nije opterećena pitanjima dnevne politike, konflikata, nervoze i sličnim problemima, već je izvor pozitivne energije, druženja, nalaženja zajedničkog jezika i uživanja u vožnji biciklima :) Upravo iz tog razloga pokret je svaki put sve masovniji!

Kritična masa u Novom Sadu je pokrenuta od strane više pojedinaca okupljenih oko Novosadske biciklističke inicijative, a na ovom snimku možete da pogledate i čujete kako jedan od pokretača opisuje nastanak Kritične mase i svoje viđenje ovog događaja.

http://www.youtube.com/watch?v=9zWeMrfr-l0&feature=share

Zanimljivosti:

  • na svakoj kritičnoj masi se učesnicima dele besplatne nalepnice za bicikle (uspomene), koje putem grupe dizajniraju i štampaju sami učesnici
  • učesnici predlažu rute, logoe, dešavanja...
  • Kritična masa postoji već 20 godina u svetu, a potiče iz San Franciska
  • Kritična masa je originalno naziv za ponašanje biciklista u kineskom saobraćaju - kada ih se okupi dovoljno, oni samoinicijativno kreću kroz raskrsnicu, jer nalaze "bezbednost u brojevima"